Blog

2014.05.11 20:27

Zöld otthonokból zöld várost! - ÖKO CITY a Construmán

 

    Április első hetében, a Construma szakkiállításon megrendezésre került az ÖKO CITY kiállítás is, az ÉVOSZ-MAKÉSZ, a HuGBC és az Energiabarát Kft. rendezésében, az NFM, a BM Építésügyi Főosztály és az ÉMI Nonprofit Kft. védnökségével. 
   35 kiállító, több, mint 80 előadás, a legújabb technológiák bemutatása a fenntarthatóság és az energiahatékonyság jegyében.
 
    A klímaváltozás ma már tény, ehhez alkalmazkodnunk kell, és fontos törekednünk a további káros hatások csökkentésére, ennek része az épületek minél zöldebb korszerűsítése is. Az ÖKO-CITY idén a kiállításon túl egy olyan fórumot nyújtott a közönségnek, ahol több különböző oldalról közelíthették meg ezt a témát, és minden célcsoport megtalálhatta a neki hasznos háttérinformációkat, know-how-t. Így a város, jövő, közösség, stratégia és család címszavak alatt elhangzó előadások együtt adtak egy rálátást erre az összetett problémára.
    A stratégiai napon az Európai Unió épület-energiahatékonysági politikája, az eddig a régióban elért eredményei és a jövőbeli elképzelések tükrében bemutatták a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia megújított tervezetét, melyben a klímaváltozáshoz szükséges alkalmazkodás és a megelőzés feladatait jelölte ki az államvezetés. Az általános stratégiai kérdések után a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiával, a panelprogramok eddigi tapasztalatainak értékelésével, a fejlesztések finanszírozásával és a teljesítésigazolásokkal kapcsolatos kérdésekkel lett teljessé a program.
    Még mindig a szakmai közönségnek szóltak inkább, de mindenki számára nyitottak voltak (előzetes regisztrációt követően) a város kategóriában elhangzó előadások. Beszámoltak az ÉCA (Épületenergetikai Civil Akadémia) első kurzusának tapasztalatairól: ez a közszolgálatban dolgozók és mindenekelőtt a települési önkormányzatok dolgozói, az intézményi és igazgatási döntéshozók műszaki-, jogi- és közpolitikai képzését célzó program, melyhez a tudásanyagot a fenntarthatóság, építésgazdaság és energiahatékony eljárások témájában tudományos felsőoktatási, civil szervezeti és iparági piaci szereplők bevonásával készítették el.   A városi energiahatékonyság jegyében a település-szintű rezsicsökkentés lehetőségeit, az integrált városfejlesztést taglalták a szakemberek, és jó példájával bemutatkozott Martfű és Oroszlány, valamint egy városrevitalizációs workshop keretében Pécs került górcső alá.
 
    
    A hétvégén zajló családi napokon és a pénteki közösségi előadásokon kifejezetten a lakossággal kívánták megismertetni az energiahatékonyságról szóló új jogszabályokat és természetesen a társasházak, családi házak, lakások környezettudatos felújításához, építéséhez szükséges alapvető tudnivalókat, lehetőségeket. A társasházak által benyújtható pályázatokról és azok eredményességéről, a finanszírozási lehetőségekről is szó esett, illetve a konkrét megvalósítás elemeiről: a hőszigetelő rendszerekről, a nyílászárókról, a fűtési- és szellőztetési megoldásokról (hővisszanyerés lehetősége, párazárás szükségessége), az elektromos hálózatról, a lakások hővédelméről és a napelemes energiatermelésről, a fenntartható vízkezelésről, készházakról és aktívházakról.
 
    A szervezők jó példát is akartak mutatni azzal, hogy a kiállítótérben felépítettek egy 50 m2-es, közel nulla energiaigényű épületet, a kiállítók termékeiből, többféle szerkezeti megoldást bemutatva. A legkorszerűbb építési termékeket és technológiákat így érzékletesen, interaktív módon tapasztalhatták meg a látogatók. Az interaktivitást segítette, hogy a standon jogszabályalkotók, hatóságok, építészek, gépészek, gyártók, kivitelezők, finanszírozási modelleket bemutató szakemberek, valamint civil szervezetek képviselői is válaszoltak az érdeklődők kérdéseire, és tájékoztattak arról, hogy gondos tervezéssel, megfelelő anyagválasztással, költségoptimalizálással már ma is megvalósítható az, ami néhány év múlva kötelező lesz építésnél és felújításnál.
 
    Kötelező?! Kapja fel a fejét a magyar állampolgár, és aggódni kezd azért, hogy megint a zsebébe kell nyúlnia...
    Igen, kötelező, de lássuk, pontosan miről is van szó:
 
    Jó tudni, hogy 2008-tól valamennyi épületet a költségoptimalizált követelményeknek megfelelően kell kialakítani, és 2019-től a középületeket, 2021-től pedig minden új épületet közel 0% energiaszinten kell kivitelezni! A 0%-os energiaigényű épületek energiafelhasználásának 25%-át megújuló forrásból kell fedezni!
    A legoptimálisabb energetikai rendszerek kidolgozására a BM támogatásával számos kutatás készült, ezek alapján felülvizsgálták Magyarország energetikai szabályozását, és megszületett a jogszabálymódosítás, melynek lényege a költségoptimalizálás és a hozzá igazodó követelményrendszer, és a megvalósuláshoz kapcsolódó pályázati források szükségességének elismerése.
    Az e-epites.hu-n A gazdaságos felújítás címmel letölthető a kutatási eredmények és a legjobb műszaki megoldások összefoglalója - és ebbe annak is érdemes beleolvasni, aki még nem tervezi ingatlanja korszerűsítését, hiszen a BM kiadványában a jelenlegi épületek jellemzőiről is olvashatunk, tehát felmérhetjük, hogy saját ingatlanunk hol helyezkedik el, különböző szempontok szerint, az energiahatékonysági skálán, illetve apró, hétköznapi változtatásokkal hogyan tehetünk mégis a javulásért. Praktikus-e például a fűtőtestek bekötése a lakásunkban, és ha igen, akkor egy hőtükör alkalmazásával segíthetjük-e, hogy a fűtőtest minket melengessen és ne a falainkat? Vagy a tetőtér aktuális állapota megfelel-e arra, hogy később lakóteret alakítsunk ki benne? Olvashatunk a hőszigetelésekről, a fűtési rendszerekről, a szellőzésről és a nyílászárókról, konkrét kivitelezési ajánlásokkal és költségbecslésekkel, hogy ha akarjuk, már ma elkezdhessük tervezni az átalakításokat. Hogy egyszeri korszerűsítést, vagy fokozatos, többlépcsős felesztést érdemes végeznünk? - ehhez is kapunk támpontokat, és végigvezet a tanulmány a megvalósítás egyes fázisain is, a felméréstől az engedélyeztetésen keresztül a szerződésig, kivitelezésig. Felhívja a figyelmünket néhány dologra, amire a kivitelezés során ügyelni kell, ha nem akarunk balekok lenni - és ennek lássuk be, manapság van realitása: tippet ad például az árajánlatok kérésének módjára is! Szó van benne a közeljövőben hatályba lépő jogszabályi változásokról is, és arról, hogy ezeknek a fényében miért és főleg mikor érdemes a korszerűsítésbe belefogni.
    Kis kitérő: én személy szerint már kíváncsi voltam rá, hogy a zöld tetőket, azaz a tető zöld növényekkel beültetését hogyan lehet kivitelezni, és meglepetésemre ezt is megtaláltam vázlatosan a tanulmányban!
 
    

    Ezzel a kis szemelvénnyel vissza is térek a Construma ÖKO-CITY programjára, ugyanis a jövő témakörben egyetemi napot is tartottak, a HuGBC (Hungarian Green Building Council) konferenciáján egy asztalhoz ültették az ország hat építészképző egyetemi karát, ahol a fiatal, inspirált kutatók "túlléptek a "mainstream" irányzatok képviseletén és jövőbemutató módszertani, kutatási, tervezési területeket tártak fel."/idézet az építészfórum cikkéből/ A várostervezésben az előző évszázadok hibás gyakorlata után fontos, hogy megértsük és érzékenyen reagáljunk a környezetünkre, az éghajlati, domborzati, társadalmi jellegzetességekre. A sűrűn beépített városrészek, illetve a műemlék épületek energetikai elemzésével, a házak tipusokba sorolásával, az építészetben használt környezettudatos minősítő rendszerek továbbfejlesztésével, a városlakók energiafelhasználásának nyomonkövetésével végig a "városszövet" mentén sokkal tudatosabban és eredményesebben zöldíthetjük ki nagyvárosainkat, a várost egy rendszerként kezelő tervezéssel a mikroklíma és így az életminőség is jelentősen javítható lenne!

    A fenntartható építészet társadalmi vonatkozásának szép példái a BME Középülettervezési Tanszéke által szervezett építésztáborok, amelynek keretében megvalósulhatott pl. a perbáli gyermekotthon felújítása is, konyhakerttel, kukoricagóréval (éléskamrával) és ezzel megvalósulhatott az összefogás, a közösségépítés, mert a gyerekek később a terményekből ajándékoztak is!

    A Solar Decathlon USA-ról, és Madridból hazatérő egyetemi versenycsapatok beszámolója, valamint a győri Széchenyi István Egyetem Mild Home-ECO Green Village pályázatának összefoglalója már a high-tech szemléletet képviselte, ahogy az épületet természeti rendszerként kezelő energiatudatos designnal foglalkozó előadók is. Az adott helyhez optimálisan alkalmazkodó, "okos" ház tervezésekor nagy jelentősége van a környezeti jellemzők mérhetővé tételének. Pl. a napsugárzás mértékének, a hővezetési, hőveszteségi jellemzőknek adatbázisba rendezésével és az épület azonos igényszintű zónákra osztásával már a tervezés kezdeti fázisában szimulálható az épület későbbi energiafelhasználása.

    A fiatal építészek felhívták a figyelmet a lakásbelsők egészséges kialakításának fontosságára is, az elektromágneses sugárzás és az építőanyagokban alkalmazott mesterséges higítók, adalékanyagok káros voltára, amely a soft-tech megoldásokkal kiküszöbölhető lenne.

 

    Végül, de nem utolsósorban a kiállítás szervezői megalkották az Öko City pecsétet, a környezettudatosság és a fenntarthatóság jelképeként. Az Öko City kiállítóit jutalmazták ezzel a pecséttel, hogy a vásárlók lássák, ezek a termékek már ezt az irányt képviselik.
    A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a hazai építési piac régóta tartó zsugorodása megállt. A növekvő építési igények kielégítésénél jelentős versenyelőnnyel indulnak azok a vállalkozások, amelyek a környezettudatosságot már most is széles körben érvényesítik. 
 
2014.05.09 21:28

A türelem rózsát terem

 

    Örülök azoknak, akik rendszeresen (vagy rendszertelenebbül) látogatják az oldalt! :)

    Pár napon belül új cikkel jelentkezem, addig is bátran iratkozzatok fel hírlevélre!

/Kép: sargarozsa.network.hu/

2014.04.22 11:01

2014 Föld napja

    

    Ma van a Föld napja, és ennek aprópóján biztosan van egy csomó program - amiről én tudok, az leginkább a Fővárosi Állatkert egész hetes programsorozata, ahová érdemes kilátogatni, mert lesz madárvédelem és közösségi kertek is, szóval csupa fontos dolog, még hétvégén is!

    Továbbá ajánlom figyelmetekbe ezt a bájos, pár évvel ezelőtti animációs filmet, a Wall-e-t, ami egy takarító robot életéről szól a Föld nevű szemétdombon párszáz évvel később, de legfőképpen arról, hogy három értékes dolog van a világon: a csótány, mint háziállat; egy kis zöld növény, ami az életet jelenti; és a hulladék újrahasznosítás (kivéve a gyémántgyűrűt, mert azt tényleg kihajíthatod a kukába!).

    Ja, és a negyedik, a robotszerelem, amitől olyan bájos lett ez a film, hogy a moziban minden nézőnek kiolvadtak a biztosítékai, korra és nemre való tekintet nélkül... :)

2014.04.14 12:46

Biomassza a balkonodon - különben hol mászna fel Rómeó?

 

    A tavasz egyértelmű jele itt Európában, hogy mintha egy óriási zöld bomba robbant volna, minden kizöldül, továbbá vidám és csicsergős lesz. A zöld lelket némiképp megnyugtatja a tudat, hogy körülöttünk legalábbis még mindig van elég természet, legalábbis nem kell sokat talpalni ahhoz, hogy részesülhessünk belőle. Sőt mi több, ha olyan nagyon hiányoljuk - mert mondjuk társasházban lakunk és nincs kéznél még csak egy mini parcellányi termőföld sem -, még akkor is van lehetőségünk leszaladni a közeli virágosbódéba, hipermarketbe, vagy benzinkúthoz és beszerezni egy "instant balkonpark szettet" - amit ugyebár csak lerakni és locsolni kell, s máris kész az egyedi, szomszédirigységet katalizáló biomasszánk! :)

    Biomassza... még a szó is olyan fajsúlyos, hogy hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez valami állandó, mindent befedő zöld tömeg, ami szinte sérthetetlen, de ha meg is sérül, akkor is hipp-hopp újrateremti magát, odakúszik a "kocsonya", ahol támad a "luk"...

Hát, igazunk is van, meg nem is. Igazunk van, mert a természet önmegújító képessége valóban bámulatos - ezt tapasztalhatjuk minden tavasszal, illetve amikor egy elhagyott gyártelepen előbb-utóbb felüti fejét néhány pitypang, majd az őserdő... vagy ugyanez kicsiben a kocsifelhajtónkon... Erre vágynak(?), figyelmeztetnek(?), ezt álmodják vászonra egyes mai modern festők, amikor ecsetjük nyomán borostyán kúszik az Abraham Lincoln szoborra, vagy oroszlánok sétálgatnak az egykor forgalmas sugárutakon, egy elképzelt apokalipszis után...

És nincs is igazunk, mert... de várjunk még ezzel, előbb nézzük, miről is beszélünk?!

 

    Biomassza alatt tágabb értelemben a Földön lévő összes élő tömeget értjük. (Az ember testtömegét nem szokás a biomassza fogalmába vonni.)

    A mai elterjedt jelentése viszont: energetikailag hasznosítható növények, termés, melléktermékek, növényi és állati hulladékok

    Sajnos, a törvényi háttér sem az élő voltát hangsúlyozza, hanem a belőle kinyerhető energiára teszi a hangsúlyt! :(

 

    Magyarországon jogi fogalmát a 2010. évi CXVII. törvény a megújuló energia közelkedési célú felhasználásának előmozdításáról és a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentéséről című jogszabály határozza meg (1. § 3.): "biomassza: a mezőgazdaságból - a növényi és állati eredetű anyagokat is beleértve, erdőgazdálkodásból és a kapcsolódó iparágakból, többek között a halászatból és az akvakultúrából - származó, biológiai eredetű termékek, hulladékok és maradékanyagok biológiailag lebontható része, valamint az ipari és települési hulladék biológiailag lebontható része." /forrás:Wikipédia/

 

    Mégsem kezdem most a törvényt szapulni, sem a bioenergia hasznosítását bemutatni, mert engem most kizárólag a biomassza eredeti jelentése és jelentősége érdekel.

    Nem tudom, Ti hogy vagytok ezzel, de nekem olykor eszembe szokott jutni, hogy amikor dínók éltek a Földön - és voltak ugyebár köztük egész méretes növényevők is -, akkor vajon óriáspitypangok nőttek-e, vagy mégis mennyivel volt nagyobb a zöld tömeg, amúgy, tömegszerűen? Jó-jó, okés, megtanultuk ezt tulajdonképpen az iskolában, meg a képeskönyvekből, hogy bizony nagyobbak voltak a fák, meg óriásszúnyogok röpködtek, de mégis, a dolog fizikai-kémiai valósága mintha nem tudatosult volna... Mennyivel több oxigén termelődött akkoriban = földtörténeti távlatokban a fotoszintézis során? (Eleve nehéz elképzelni, hogy millió évekről, nem pedig néhány ezresről beszélünk!) És legfőképpen: ez az óriási zöld tömeg hova tűnt?

    Az oxigénmennyiséget természetesen nem számoltam ki, viszont itt volt az ideje, hogy utánanézzek legalább saccperkábé ennek a biomassza dolognak...

 

    Egy földtörténeti szakértő nyilván hitelesebben és részeletesebben mesélhetne erről, de én a perm-triász kihalási eseményre akadtam rá, és már ez is elég érdekesnek bizonyult, hogy leragadjak nála. Tehát:

 

    "A perm-triász (röviden: P-Tr) kihalási esemény, közkeletű nevén "Great Dying" ("Nagy Kihalás") mintegy 251 millió évvel ezelőtt, a perm és triász földtörténeti időszakok határán következett be. Ez volt a földtörténetben ismert legsúlyosabb kihalás: becslések szerint a tengeri fajok 96%-a, a szárazföldi gerinces fajok 70%-a pusztult ki. A tömeges kihalások közül kizárólag ez okozott komoly veszteséget a rovarvilágban. A biodiverzitás (a fajok sokszínűsége) rendkívül súlyos visszaesése miatt az élővilág talpraállása jóval hosszabb időt vett igénybe a triász elején, mint más jól ismert kihalások után." /Wikipédia/

 

    Szóval hullámszerű kihalások történtek máskor is, de úgy látszik, ez a perm-triászi volt a legjelentősebb.

    Mit tudhatunk a növényekről, amik a zöld masszában a leginkább zöld tényező?

    A szárazföldi növényeket a földtörténet nagy kihalásai általában viszonylag kevéssé érintették. A perm-triász határon viszont a fajok 50%-a eltűnt, és a triász elejétől a növényvilág összetétele jelentősen megváltozott, más csoportok váltak az uralkodóvá, és az addig nagyfokú földrajzi elkülönülés, sok különálló flórabirodalom helyett a kozmopolita növények veszik át a főszerepet. Igaz, az eltűnés nem egyik percről a másikra következett be, legalábbis egyes tájakon vissza-visszatértek a korábbi fajok, hogy végül mégis átadják helyüket az újabb társulásoknak.

    Más jelei is voltak a változásnak: a gomba- és mohaspórák mennyisége ezekben a földrétegekben világszerte ugrásszerűen megnőtt, ez pedig csak úgy lehet, hogy a nagytömegű elpusztult növényzet helyet és korhadó tápanyagot biztosított ezeknek a csoportoknak. A nagy termetű növények kihalását mutatja az is, hogy a kora triászból nem származnak széntelepek.

    Az állatvilágban a legnagyobb veszteség a tengeri gerincteleneket érte, általában véve a nemzetségek kb. 95%-a kihalt - közülük a sugárállatkákról mutatok is képet, mert annyira szépek (ezeknek 99%-a veszett ki):

    A rovarok 27 rendjéből 15-re jelentős hatása volt a kihalásnak.

    A szárazföldi gerincesek közül a triász kor elején már leginkább csak Lystosaurus nemzetség leleteit lehet megtalálni - ez egy disznószerű növényevő volt (a leletek 90%-a) -, tehát ezek a fajok gyakorlatilag egyeduralkodók lettek a bolygón.

 

    Ez történt tehát a perm-triász időszak határán a biomasszával.

    Láthatjuk, hogy a biomassza mégsem annyira sérthetetlen, mint hittük. Jelentősen csökkenhet a mennyisége, és élőlény nemzetségek sora pusztulhat ki a szerencsétlen egybeesések eredményeként. S mégcsak meg sem tudjuk mondani biztosan, hogy mik voltak az idevezető okok!

 

    S mit tesz az ember, mit tehet, mikor saját maga is kiszolgáltatott a bolygót görgető vakszerencsének?

    Megtehetné például, hogy legalább nem irtja ki az esőerdőket, mint ahogy tette 2000 és 2010 között, amikor is az amazóniai esőerdők 4%-át, egy egész Nagy-Britanniányi területet tarolt le. Megtehetné, de sajnos a rombolás folytatódik, ha vannak is bíztató kezdeményezések, mint amit 2013-ban a 2800 áruházat tömörítő Brazil Szupermarketek Szövetsége indított, vállalva, hogy a jövőben nem forgalmazzák az amazóniai esőerdők területén nevelt szarvasmarha húsát.

 

    S mit tehetünk mi, esőerdőktől messze élő egyszerű földi halandók?

    Követhetnénk az ókori Sába királynőjének példáját, aki grandiózus építményt hagyott az utókorra - lehetővé téve Jemen folyamatos vízellátását és két csodás kertjének öntözését: a Márib város mellett még ma is látható duzzasztógátat! Persze, ma már csak a romjai láthatók, de azok is micsoda romok! A gátrendszer felvette a versenyt a mai duzzasztógátakkal: a talpánál 70 méter széles és 615 méter hosszú duzzasztófal, az északi és déli zsilipekkel és elosztócsatornákkal, a csillapítómedencével és túlfolyóval igazi mérnöki csoda volt, a számítások szerint 9000 hektáros terület öntözésére volt képes!

    De hát ezt mégsem várhatjuk el magunktól, különben is, mi nem Jemenben élünk, és tegyük fel, hogy csak egy balkonon gazdálkodhatunk... :)

 

    Nos, ebben az esetben maximum Szemirámiszt másolhatjuk, őt is csak kicsiben: mivel egy balkonon általában szűkös a hely, ezért érdemes "fűggőkertet" kialakítani, például egymásra pakolt egyre kisebb méretű cserepekbe ütetni a növényeket, egy lomtalanításból származó létrára pakolászni őket, vagy egy rácson felfuttatni a falra - így egyébként nem csak dísznövényeket, de koktélparadicsomot, vagy egyéb zöldségeket is termelhetünk saját használatra. A folytontermő eper is jó választás lehet, akár felfüggesztett kaspókba ültetve. A fűszernövények pedig egyenesen kihagyhatatlan, ha azt szeretnénk, hogy egy hétvégi koktélpartin a vendégeink szeme láttára frissen vágjuk a pancsolt puncsba a mentalevelet, vagy a kísérő minipizzára az oregánót!

    Ha pedig adnánk egy esélyt annak, hogy egy balzsamos nyári esten hozzánk is meglepően romantikus módon érkezzen a szerelem, akkor valahová az ablakunk alá ültessünk egy lilaakácot - pár év múlva szépen felfut, addig pedig gyönyörűen díszít! De ha Rómeónak nincs kedve mászókázni, még akkor is valószínű, hogy értékelni fogja a balkonon bólingató biomasszánkat, különösen, ha jól választottunk, és neki is zöld a szíve... :)

 

 

2014.04.09 10:38

Emberiség - választható forgatókönyv?

 

    A jövőkutatók (akikről még lesz mit mondanom) különböző szcenáriókat (forgatókönyveket) vázolnak fel, részint a fantáziájuk, az egyéni tapasztalataik, részint konkrét adatok alapján végzett valószínűségszámítások (meg egyéb fincsi matematika) felhasználásával. Megpróbálják megjósolni, hová tart az emberiség, a társadalom, a civilizáció.
    A fenntartható fejlődésről beszélgetve általában a környezetvédelmi kérdések kerülnek túlsúlyba, illetve ezek kerülnek elsőként a látóterünkbe. Ez nem baj, csak kár, hogy sok illetékeshez nem jut el a Föld üzenete, vagy mert hallásproblémáik vannak, vagy mert önzésitiszben szenvednek, esetleg idült közönyben. Őket a pénzük érdekli, meg a hatalom, de szerencsére van téma (bár lehet, naív vagyok, de egyelőre úgy tűnik, van), amelyet nem hagyhatnak ők sem figyelmen kívül: a társadalom és annak változásai! Mi persze már tudjuk, hogy amikor változásról van szó, akkor annak a fenntartható fejlődésről kell szólnia!
    Ha nem akarnak futni a pénzük után és bottal ütni a nyomát, akkor kénytelenek jól marketingelni (magukat, a terméküket, a politikai pártjukat) - az pedig együtt jár azzal, hogy kutatják/feltérképezik az emberek szokásait, attitűdjeit(hozzáállását), azt, hogy hogyan lépnek kapcsolatba és hogyan tartják fenn a kommunikációt egymással, vagyis a társadalom szerveződését. Továbbá önző és közönyös embereink (ez erős sarkosítás persze) kénytelenek mindehhez alkalmazkodni, méghozzá lehetőleg minél gyorsabban, sőt!!! manapság egyre inkább ők maguk azok, akik generálják a változásokat (pl. egy új facebookos applikáció, egy közösségi esemény a társadalmi felelősségvállalás jegyében, mely további önreklámnak ad teret), természetesen a még több pénz és még több hatalom reményében! De ez nem feltétlenül rossz! Ebben az óriási hajtásban azért nagyon sok hasznos, szép és előremutató dolog is születhet (egy jó közösség, egy praktikus megoldás egy mindennapos problémánkra stb.)! 
    Mi, egyszerű emberek döntési helyzetben vagyunk - mi az, amit mindebből befogadunk, amit rendszeresítünk az életünkben, amit ajánlunk másoknak is -, nem könnyű ez a döntési helyzet, mondjuk, de cserébe minden nap szembesülhetünk vele! :D
   De általában a jövőkutatókat és minket, fenntartható fejlövéssel megáldott embereket talán még mélyebben és részletesebben érdekelnek a valószínűségszámítások...
 
    ...
 
    akarom mondani, a társadalom és a civilizáció változásai, és ennek távlati eredményeként az emberiség sorsa! :)
    
    (Egy frászt! Mindenkit csak önmaga sorsa érdekel igazán - mondaná Richard Dawkins, akinek a könyvét Az önző gént olvasom éppen... Ő ráadásul továbbmegy az elmélettel, mert szerinte nem is minket érdekel a sorsunk, hanem valójában a génjeinket, akiknek túlélőgépeiként funkcionálunk - érdekes és egyben kiábrándító feltételezés, igazi filozófiai csemege, de maradjunk annál, hogy minket embereket érdekel a sorsunk... kétségkívül érdekel!)
 
    Érdekel a sorsunk, a boldogulásunk, sőt, a boldogságunk érdekelne leginkább, ha valaki tudná a tutit!
 
    Boldogságunk keresése közben olyan mély filozófiai kérdésekkel találkozunk és tépelődünk rajtuk esetleg évekig, mint pl. hogy miért vagyunk itt a Földön:
 
A. Csak. (materiális megközelítés)
B. Azért, hogy fejlődjünk. (ez akár mindenféle vallásos "elfajzáshoz" is vezethet, de lehet, hogy csak a fenntartható fejlődés válik mániánkká :))
C. Azért, hogy boldogok legyünk. ("... hogy valahol otthon legyünk benne")
 
Aki a B és C válaszok között némi összefüggést lát, az már a megvilágosodás közeli állapotban tudhatja magát.
Aki az A választ is közel érzi a másik kettőhöz, az már megvilágosodott.
 
(Vicceltem, fogalmam sincs, mi az a megvilágosodás, és létezik-e olyan egyáltalán! :DD)
 
 
    Boldogságunk annyira fontos, hogy még a tudósok (főként pszichológusok, szociológusok) is elkezdték kutatni - Maslow felépítette a piramisát, Csíkszentmihályi Mihály megalkotta a Flow elméletet, és folyamatosan készülnek felmérések arról, hogy adott országokban mennyire érzik magukat boldognak az emberek (állítólag a magyar női lakosság a világon a legboldogtalanabb, de most itt a tavasz, szóval ezzel nem foglalkozunk)!
/https://dollhouseflow.blogspot.hu//
   
    Boldogulásunkat és boldogságunkat elősegítendő manapság már egy csomó könyv, tanfolyam, internetes felület áll rendelkezésünkre - mégis úgy tűnik, nem vagyunk boldogabbak, sőt, sokan mintha még boldogtalanabbak is lennének, mint az ötven évvel ezelőtti generáció, tehát talán nem haszontalan a kutatók munkája, és nekünk magunknak is foglalkoznunk kell néha a boldogság módszertanával. Hiába, manapság tudatosan kell csinálni mindent, úgy tűnik, az előző korok "boldog tudatlansága" számunkra már nem járható út!
 
    A boldogságot sokak szerint elősegíti például, hogy mennyire vagyunk beintegrálódva, beágyazódva a társadalomba.
  
   A teljesség igénye nélkül, amolyan brainstorming jelleggel beszúrok ide néhány fogalmat, amik a fenntartható fejlődés társadalmi vonatkozásai kategóriába szerintem besorolhatók - lehet bővíteni és szűkíteni a kört a saját ízlésednek megfelelően!
 
    1. Az érzelmi intelligencia, azaz az EQ
    2. A kapcsolati tőke
    3. A társadalom szerkezete
    4. Technicizálódás
 
    Ezek természetesen sokrétű összefüggésben állnak egymással, hatnak egymásra: pl. amikor Budapesten a Blahán kiugrott egy meztelen férfi az ötödikről, és csak egyetlen járókelőnek volt éppen topon az EQ-ja, a többiek közül néhányan ismerőseik számát tárcsázták(technicizálódás), de volt, aki csak bambult, ez később felborzolta a kedélyeket, és mozgalom is indult azért(szerveződés a társadalmon belül, mely az egyén szintjén kapcsolati tőkét is generál), hogy emberi módon kezeljük az ilyen eseteket(visszahatás az egyéni EQ szintekre és a társadalom koherenciájára)!
    Másik példa: ma már tudható, hogy a karrierünk építésében nagy segítségünre van a társadalmi/kapcsolati tőkénk, melynek kiépítéséhez nem kis mértékben járul hozzá az érzelmi intelligenciánk is - azaz, hogy mennyire vagyunk képesek odafigyelni a másik emberre, megérteni a motivációit, illetve egyáltalán felismerni az olyan helyzeteket, amikben az érzelmi intelligenciánkat is használnunk kell!
    A technicizálódás, a mobiltelefon, az Internet megjelenése, sőt, a gyorsabb és/vagy nagyobb tömegeket mozgatni képes járművek sem kedveznek első ránézésre az emberi kapcsolatok élővé varázsolásának, inkább eltávolítottak minket sokáig egymástól - de egyre többen ismerik fel, hogy éppen ezeket az eszközöket kell végre felhasználnunk (tényleg csak eszközként tekintve rájuk), hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő, élményt adni tudó közösségeket! (most lehet, hogy nem  a legjobb példa, de javítani mindig lehet és legalább olyat írok, ami talán nem mindenkinek jutna eszébe a technika vívmányai kontra társas kapcsolatok témakörben: amikor egy menetrend szerinti metrókocsit ismerkedőhellyé neveznek ki a városban közlekedő szinglik számára, ezzel elvileg elősegítve a társadalom alapvető egységének, a családnak a megalapozását)
/https://sustainablecitiescollective.com/sites/sustainablecitiescollective.com/files/Flash-mob.png/
 
   Kicsit messzebbre visz az a kérdés, hogy a társadalom aktuális berendezkedése, az értékek, normák, szokások vajon támogatják-e még a fenntartható fejlődést, az emberiség további sikerességét. Vajon továbbra is a klasszikus családot kell a társadalom alapegységének tekintenünk, holott nagyon sokan (kényszerből vagy önszántúlag) szingliként élik életüket, vagy csonka, esetleg mozaik családokban szocializálódnak, vagy gyermeket nem vállaló párként szeretnék a viszonylag kielégítő életszínvonalukat fenntartani? S mindennek megélése, vagy csak más ilyen emberek elfogadása hogyan hat az érzelmi intelligenciánkra, netán befolyásolja az EQ fogalmát magát is? Fenntarthatóbb-e egy ilyen társadalom, ahol ennyiféle megoldás és életút van? És ha a túlnépesedés kérdését is vizsgáljuk, akkor talán a hátrányosnak tűnő jelenségekre előnyösekként kell tekintenünk?
    Apropó, túlnépesedés! Következzen akkor néhány probléma, ami már klasszikusan is a fenntartható fejlődés górcsöve alá vétetett, és a szakemberek folyamatosan foglalkoznak vele, monitorozzák a tendenciákat - ebben Szám Dorottya: A növekedés határai - egy gondolat születése I. című cikke lesz segítségemre:
    Az emberiség népessége jelentősen megnőtt az elmúlt száz évben, ez az erőforrások fokozott felhasználásához, és környezetszennyezéshez vezetett, de az 1970-es években erről íródott tanulmányban a szakemberek még optimisták a jövőt illetően és bíztatnak, hogy "ha időben cselekszünk, akkor  a jósolt életszínvonal-csökkenés időben kitolható, vagy akár meg is előzhető"! Figyelem! Míg a természeti erőforrások felhasználása és a környezetszennyezés nem társadalmi (nem a társadalomra ható) kérdések, az életszínvonal-csökkenés már nagyon is az! Az 1992-es követő tanulmányban már szinte csak ezekről a társadalmi vonatkozásokról esik szó!

    A népesség növekedése és a gazdasági növekedés hiába írható le egzakt mérőszámokkal, többé nem modellezi megfelelően a valóságot. Szükség van arra, hogy megismerjük a szegénységben élők, az éhezők, az alultápláltak számát és jellemzőit, és velük párhuzamosan azt a szűk réteget, amelyiknek a jövedelme viszont hozzájuk és a korábbi korokhoz képest aránytalanul nőtt. A világszerte elhúzódó gazdasági válságot okozó amerikai jelzáloghitel-válság a gazdasági túllövésre példa, és következménye, hogy foglalkoznunk kell az általános emberi és szociális jogokkal, valamint a kamatszedés létjogosultságával is! A környezetgazdaságtan rámutat, hogy a GDP nem megfelelő mérőszám, mivel pl. egy ház lerombolását is termelésnek, növekedésnek értékeli (egy szolgáltató cég terméke a bontás). 
 
    "Látjuk tehát, hogy a növekedés nem azonos a fejlődéssel. A jólét pedig nem azonos a jól-léttel." 
 
    "A fenti felismerések vezettek oda, hogy a hagyományos makromutatók mellett bevezették a nehezen mérhető, de sokkal teljesebb képet nyújtó zöld mutatókat. Ilyenek például a Humán Fejlődési Index (HDI), vagy a Fenntartható Fejlődés Indexe (SDI). Értéknek tekintik az újrahasznosítást és a tartós fogyasztási cikkek szolgálatát..." a fogyasztói társadalommal, a divat túlzott uralmával szemben. "A zöld mutatók számolnak az olyan tevékenységek értékével, amelyek a GDP-ben és más hagyományos mutatók értékében nem jelennek meg. Ilyen a házimunka, a gyereknevelés, az önkéntes munka, a szabadidős tevékenység, a családdal, barátokkal, sportolással, vallásgyakorlással töltött idő." Ezek a jellemzők mind az életminőségünket befolyásolják, és természetesen összefüggésben vannak az általam a cikk elején felvetett fogalmakkal (EQ, kapcsolati tőke, társadalom szerkezete, technicizálódás).
 
    Előttünk vannak tehát a problémák, az új mutatószámok, és fejünkben (a Tiédben is, kedves Olvasó) talán van valamilyen forgatókönyv is az emberiség jövőjét illetően, lehetőleg arról, hogyan éljük túl és tartsuk fenn a fejlődést!
De hogyan fogjuk ezt megvalósítani és ki segíthet ebben nekünk? Kinek a felelőssége és joga újabb válaszokat keresni és adni a kérdésekre, és legfőképpen kinek van lehetősége cselekedni? A válasz: az egyénnek, a civil szervezeteknek és a lazább civil szerveződéseknek, vagyis a társadalom egészének! És ezen belül persze a kormányoknak és a tőkés társadalomnak is. Válasszunk forgatókönyvet - boldogulásunk, boldogságunk érdekében is!
2014.04.01 09:02

Egy kis önkritika - miről maradtál le, ha csak az én blogomat olvasod?!

 

    Elvileg ennek a blognak nem célja, hogy minden témát érintő fontos eseményről időben tájékoztasson - arra van egy csomó hírportál és profibb blog (na, most végképp porig aláztam magam)... de azért mégis furcsa, hogy jótékony közreműködésemmel (a kezdő blogolók gyermekbetegségei, ugye) lemarad az Olvasó a Víz világnapjáról, a Erdők világnapjáról és a Föld órájáról is...

 

    Teremjen itt ezért egy kis összeállítás arról, hogy mi is történt az elmúlt két hétben!

 

Erdők világnapja (Erdők Nemzetközi Napja):március 21.

    A FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) erre az alkalomra egy egyperces videót készített, mely nyolc nyelven elérhető - íme az angol változat:

www.youtube.com/watch?v=gnMgNt3122I

    Weboldalukon legörgetve pedig egy fotógalériát is találsz arról, hogy a világ különböző országaiban hogyan csatlakoztak az eseményhez faültetésekkel gyerekek és felnőttek:

www.fao.org/forestry/international-day-of-forests/en/

    De a leglátványosabb akció természetesen a Greenpeace-é, akik harcba szállnak a Procter&Gamble-lel és figyelmeztetik, hogy aki korpa közé keveredik, azt megeszik a disznók, de mi ugyan nem "kajáljuk be"! Hogy az orángutánok és a tigrisek élőhelye megmaradhasson, ehhez az akcióhoz még csatlakozhatsz, az alábbi oldalon:

dirtysecret.greenpeace.org/

 

Víz világnapja: március 22.

    A Víz világnapja alkalmából számos programot szerveztek a vízi közműszolgáltatók, a fövárosi Állatkert, a Duna Múzeum, de sajnos a vizvilagnap.hu oldal már nem érhető el (legalábbis jelenleg), ezért a Magyar Fürdőszövetség honlapját ajánlom, akik a kedvezményes fürdőzés lehetőségén túl még a víz körforgásáról szóló plakáttal és a víz jelentőségét bemutató PowerPoint dokumentummal is készültek, érdemes belenézni (az oldalon legörgetve):

www.furdoszovetseg.hu/hu/hirek/2014-marcius-22-viz-vilagnapja.html

    Ha spórolni akarsz a vízzel, a mosogatást ne folyóvízben végezd, és ha lehetőséged van rá, használj "szürkevizet" pl. WC öblítésekor! Akinek van kertje, az gyűjtheti az esővizet is a locsoláshoz!

    Továbbá ajánlom megnézésre a Rango című animációs filmet, mely túl azon, hogy egy igen találó western paródia, híven tükrözi, hogy milyenné válhat a világ, amikor fogytán van a víz... tudtad pl. hogy az ENSZ közleménye szerint 2030-ra a jelenleginél 40%-kal több édesvízre lenne szüksége a Föld lakosságának?!

 

Föld órája: március 29.

    A WWF idén március 29-ére már szervezett egy Föld óráját, amihez a hivatalos honlap szerint 3314 személy, 73 település és 272 intézmény/vállalat csatlakozott, de talán többen is voltak, akik csak hallottak róla és a sötétben maradva maradtak sötétben ezen a napon.

    Ezt az egy órás takarékoskodást a villanyárammal igazából bármikor beszervezhetjük magunknak, és még tippeket is kapunk hozzá, pl. itt:

www.zold8.hu/index.php/z8-blog/731-71-otlet-a-hatvan-percre-amit-a-fold-orajaval-nyersz

- ez egy profi blog, de figyelmeztetek mindenkit, érdemes lesz hozzám is visszatérni, mert mindenféle tervek szökkentek szárba a fejemben, a blogoláson túl is, szóval látogassatok rendszeresen, hogy LE NE MARADJATOK VALAMIRŐL! :)

/Thaiföld: Gyereknap – részlet Suthas Rungsirisilp fotójából/

 

 

2014.03.27 08:01

Társadalom ápszájküld - avagy a szemét közösségszervező ereje

 

    Mázlista vagyok. Épp amikor kétségbe estem, hogy nem is lesz mit írnom a blogba, akkor vetettek az Internet hullámai a Meetup.com oldalára, azon belül is a Green Meetup közösségéhez, akik éppen történetük egyik legjelentősebb találkozóját készültek megtartani, így sikerült szinte az utolsó pillanatban beszörfölnöm magam Tom Szaky és a TerraCycle előadására.
 
    A Green Meetup (zöld találkozók Budapesten) közössége jelenleg közel 500 tagot számlál, Gellai Richárddal az élen - az ő lelkesedése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a meetup-ok már egy éve "szerveződnek", s hogy az elmúlt szombaton több, mint 200 kíváncsi ember gyűlt össze a Prezi-ben (prezi.com), további negyven pedig neten nézte az élő közvetítést!
 
    Egy kis szemét-elmélet... "Szerelmes lettem a szemét koncepcióba" - kezdi Tom Szaky az előadást, és hát már itt katonásan kihúzza magát minden zsebbe gyűrt használt papírzsepi, hogy kéremszépen, itt nem csak úgy szemétről beszélünk, hanem koncepcióról! :) És valóban, a TerraCycle sikereihez nem lett volna elég egy "minden bokorban fellelhető" zöldmániás fiatal fanatizmusa, ehhez szemét-mániás fanatizmus kellett! (a szó jó értelmében, természetesen)
 
    Tehát szemét-elmélet: lényeg, hogy felejtsd el azt a szót, hogy szemét! A természetben nem létezik ez a fogalom, mert a természet mindent hasznosít, a táplálékláncokban, a körforgásban mindennek helye és szerepe van. 
    Csakhogy mi emberek 300-szor több hulladékot termelünk, mint egy majom! 
    Az elmúlt száz évben az emberiség létszáma meghétszereződőtt, a fogyasztói társadalom kialakulásának köszönhetően pedig mind az erőforrások felhasználása, mind a hulladék termelés mennyisége az egekbe szökött - erre az óriási változásra pedig senki nem volt felkészülve! Legfőképpen a természet nem!
 
    A hulladéknak egyelőre csak 5%-át !!! vagyunk képesek feldolgozni valamilyen környezetkímélő formában, 70%-át lerakókban helyezzük el, illetve elégetjük, míg 25% egyenesen az óceánokban landol - ha így folytatjuk, hamarosan egy új kontinenst nevezhetünk majd el a szemétről, de sajnos addig is állatok tömege pusztul el a gyomrában fennakadt műanyag, fém és egyéb vackok miatt.
 
    Pedig mennyivel szebb az, amikor a vajasdobozból virágcserép lesz, az italosdobozból menő táska, a fogkeféből golyóstoll, a büdi pelenkából mezőgazdasági talajjavító szer, az üres chipses zacskókból pedig a kedvenc háziállatunk etetőtálkája...
 
    Mert a szemetet nem csak lerakókban tárolni, vagy elégetni lehet! A szemét ennél sokkal többre hivatott! A szemétnek van anyaga, megjelenése (forma, szín) és felhasználási célja! Amikor Recycling-ről beszélünk, amikor beolvasztjuk pl. a régi műanyag termékeket, hogy egy egész mást hozzunk létre belőle, akkor csak a hulladék anyagát értékeljük, de már ez is jobb megoldás, mint az eddigiek. Amikor kreativitásunk határait ostromolva a nyomtatott áramköri lapból faliórát készítünk, az elhasznált CD lemezekből pedig térelválasztó függönyt, akkor már a hulladék megjelenésének, formájának is adunk egy túlélési lehetőséget - ez az Upcycling, bárki kipróbálhatja otthon is! Amikor pedig egy üres PET-palackot újratöltünk, azzal a szemét kezelés legfenntarthatóbb változatát valósítjuk meg, a Reuse-t, amiben az a szép, hogy nem kell megint a nulláról előállítani egy új palackot, ami ugyebár egy csomó energiánkba és pénzünkbe kerülne. A legtöbb hozzáadott érték (90%) ugyanis ehhez kell: a természetben megtalálható alapanyagokból először előállítani egy ipari alapanyagot - tehát pl. a műanyagot, vagy egy póló alapanyagául szolgáló pamut textíliát. Miért engednénk, hogy ez a sok hozzáadott érték veszendőbe menjen? Ha egyszer lehetőségünk van a Recycle-ra, az Upcycle-ra, és a Reuse-ra is, élnünk kell vele!
 
    Szerencsére a Földön mindenhol egyformán gondolkoznak az emberek - és gondolnánk vagy sem, mára az emberek igenis az újrahasznosítás mellett teszik le a voksukat, és keresik a lehetőségeket, még ha a helyi infrastruktúra, az állam által biztosított rendszerek a szemét kezelésére nem feltétlenül adottak, akkor is! Így történhetett, hogy a Terracycle elérte, hogy míg 2007-ben havonta 1000 üdítősdobozt gyűjtöttek össze az USA-ban az emberek a felhívásukra, addig négy évvel később már naponta több, mint félmilliót! Argentínában, ahol azt gondolhatnánk, hogy messze nem ennyire környezettudatos a lakosság, megismételték ezt a hatalmas sikert, és azóta is, a világ számos országában tapasztalják, hogy az emberek egyre fontosabbnak tartják a szemét megfelelő kezelését. 
    Brazíliában már a rágógumit is gyűjtik, hogy jobb minőségű műanyagot állíthassanak elő a segítségével, Kanadában pedig a cigicsikkeket gyűjtik tonnaszámra a lépten-nyomon kihelyezett speciális kukák segítségével, jövőre pedig már a cigisdobozokba is beépítik a csikkgyűjtőt, mivel sikerült megállapodni erről a dohányipari cégekkel. Igen, nagyon lényeges, hogy a TerraCycle partneri kapcsolatokat épít ki a termelő cégekkel is, hogy azok már a terméktervezés fázisában gondoljanak arra, hogy mi lesz később a termékük hulladékával, illetve minél kevesebb szűz alapanyagot használjanak, helyette inkább gondolkodjanak az alapanyagok újrahasznosításában!
   
    A cél tehát, hogy másképp gondolkozzunk végre a szemétről, mert ez a fogalom, hogy szemét, azelőtt nem is létezett, a szemetet az emberiség találta fel úgy 70 évvel ezelőtt. A természetben nincs szemét - ez a szabály, és ez egy alapvető igazság, amely az emberi valóságnál elsődlegesebb, mivel a természet keretein belül létezhetünk csak mi is!
    A szeméttel foglalkozni muszáj, de a szeméttel foglalkozni lehet érdekes és élvezetes is - ahogy Tom Szaky megmutatta, csak a kreativitásunk szab határt pl. az Upcyclingnak! Csináltál már madáretetőt üdítősflakonból? Vagy ceruzatartót WC gurigából? Annó a suliban esetleg? Ha még nem, akkor itt az ideje kipróbálni!
    Mert milliók próbálják ki az újrahasznosítást valamely formáját nap mint nap, és egyre többen jönnek rá, hogy ez egy szükséges és nem utolsósorban menő dolog, ha jól csináljuk!
 
    Ha nem hiszel nekem, akkor csak nézd meg a TerraCycle Magyarország online galériáját, ahol a főhadiszállásukat díszítő és állandóan megújuló graffitikről is vannak fenn fotók, vagy próbáld ki az online játékukat, a Trash Tycoon-t, ami a Facebookról elérhető!
   Aztán csatlakozz a Green Meetup-hoz is, mert azzal "fenyegetnek", hogy egyre jobb előadásaik és rendezvényeik lesznek - amit most, hogy elmentem erre az utolsóra, el is hiszek!
    Így kell megmozgatni az embereket, így kell közösséget szervezni, így jöhet létre egy magasabb szintű társadalom, vagyis a Társadalom Upcycled! (jó magyar kiejtéssel: ápszájküld)
 
2014.03.19 09:37

Mit gondol a Holdutazó: kell-e nekünk fenntartható fejlődés?

 

    Nehéz úgy belekezdeni egy blog szerkesztésébe, hogy az embernek egy csomó minden röpköd a fejében a témával kapcsolatban, de rájön, hogy mindezt úgy kéne tálalni, hogy rendszer is legyen benne, viszont ne legyen túl unalmas, túl szakmaszagú se!(különben is hol vagyok én attól, hogy ez legyen a szakmám :)) 
    Először arra gondoltam, hogy adok majd egy jó kis definíciót - úgy egy oldal terjedelemben - a fenntartható fejlődésről, hadd ámuljon-bámuljon az Olvasó, hogy mi minden beletartozik ebbe a frappáns fogalomba! És akkor majd jól ki lehet fejteni a témákat, szerteágazóan, az első blogbejegyzésből kiindulva...
 
    Na nem! Ezen már én magam is elaludnék - eszméltem -, arról nem is beszélve, hogy a neten épp a definíció az, ami bőven található.
 
    De mi lenne, ha inkább elmesélném, mit mondott nekem a fenntartható fejlődésről Buzz Aldrin, aki Neil Armstronggal együtt szállt le a Holdra?
 
    Te jó ég, ez a blogger igazi Holdutazókkal cseverészik?! - kérdeznéd elkerekedett szemekkel...
 
    Megnyugtatlak: nem. Sajnos sosem találkoztam Buzz Aldrinnal és sosem beszélgettem vele a fenntartható fejlődésről.
Viszont épp most fejeztem be a könyvének A csillagok fiai-nak az olvasását, ami egy fantasztikus sci-fi az emberiség és egy távoli bolygó lényeinek különös találkozásáról, találkozásairól - hiszen nem is egyszer veszik fel egymással a kapcsolatot!
 
    Az idegen bolygó lényei egy a világukat fenyegető óriási aszteroida miatt menekülni kényszerülnek glóbuszukról, és csak száz évük marad, hogy ehhez megépítsék a szükséges csillagközi űrhajókat és felfedezzék a közeli naprendszereket, hátha találnak valamelyikben egy bolygót, ami eléggé hasonlít a sajátjukhoz, amin letelepedhetnek. Rá is bukkannak a Földre és sikeresen megzavarják a 9000 évvel ezelőtti kezdetleges földi társadalmat - az özönvíz előidézése már csak mellékes epizódja megjelenésüknek.
 
    Igenám, de valamit nem tudhatnak előre, mégpedig azt, hogy szervezetük hosszútávon nem bírja a földi táplálékot, a benne található fehérjéket nem tudja megfelelően lebontani, ezért azok méregként halmozódnak fel a testükben. Vajon találnak megoldást a problémára? Vajon sikerül átörökíteniük a már a Földön született utódaikra az óriási tudást, aminek segítségével a fénysebességhez közelítve átszelték a kozmoszt? Vajon átmenekíthető-e a kultúrájuk egyik naprendszerből a másikba, és mit profitálhat ebből az emberiség? Egyátalán milyen viszonyt sikerül kialakítaniuk az emberekkel?

    Természetesen ezekre a kérdésekre én most nem válaszolhatok (a könyvben meglepően alakul a történet, szóval nem akarom lelőni a "poént") - helyette újabb kérdésekkel folytathatom a sort: vajon a 21. században hasonló problémákkal kell-e szembenéznie az emberiségnek? Sürget-e minket embereket bármi, hogy elgondolkodjunk azon, vajon életben tudnánk-e maradni egy másik bolygón? Vagy megelégedhetünk azzal, hogy itt a Földön termeljük újra a civilizációt? Kell-e a társadalmaknak változni ahhoz, hogy továbbra is sikertörténet maradjon az emberi faj története?
   A könyv végén található egy interjú Buzz Aldrinnal, melyben elmondja, hogy az amerikai űrkutatás mindeddig inkább a más nagyhatalmakkal folytatott versengés részeként, inkább a rövidtávú jövedelmezőséget szem előtt tartva nem a folyamatos fejlődést, a fokozatos lépéseket, az űreszközök újrafelhasználhatóságát támogatta. Buzz Aldrin szerint ahhoz, hogy igazán előrébb tudjunk jutni, szükség lenne egy egységesebb társadalomra, amely egyöntetű, következetes úton halad előre a technikában! Elmeséli, hogy míg a II. világháború után a kimagasló teljesítmények (mint amilyen a Holdraszállás is volt) eléréséhez szükséges erőforrásokat megkapták, addig az ezt követő kutatásokra, és hogy az űrprogram járulékos hasznára (pl. az ultramodern áramkörök megjelenésére) felhívhassák a figyelmet, már nem kaptak támogatást.
 
    Aldrin tehát a fentiek alapján a fenntartható fejlődés mellett teszi le a voksát. Persze, ő az űrkutatás és a légierő területén belül mozog, és meghagyja nekünk a lehetőséget, hogy "földhözragadtabb" témákkal foglalkozzunk. Köszi, Buzz! :)
 
    Hogy mik ezek a témák? Miről is beszélek? Mégiscsak kellene adnom egy definíciót? Hiszen teljesen normális, hogy egy átlagember nem tud szinte semmit a fenntartható fejlődésről - mivel az iskolákban még mindig nem tanítanak erről szinte semmit!
    Mégsem adok definíciót, majd inkább sorra veszem az egyes területeket a további blogbejegyzésekben!
 
    Helyette inkább mondok még egy okot arra, hogy miért érdeklődjünk a fenntartható fejlődés iránt, miért foglalkozzunk vele rendszeresebben, mint eddig. Egy olyan okot mondok, amit manapság sokan a bőrükön érezhetnek: a gazdasági válság és ennek részeként a munkanélküliség!
    Megfigyelhető a tendencia, hogy globálisan egyre kevesebb emberi munkaerőre van szükség, és nem csak a gazdasági válság miatt, hanem azért is, mert az egyre fejlettebb technológiák, a gépek, robotok kiváltják az ember kétkezi munkáját, és gyorsabban, pontosabban, gazdaságosabban végzik el ugyanazt! A munkából kieső embereknek maradnak azok a foglalkozások, amelyeket a gépekkel még körülményes, költséges lenne elvégeztetni: pl. az utcaseprés, a hólapátolás olyan helyeken, ahová nem ér el a hókotró... Szép kis kilátások, mi?!
    Na de szerencsére van más lehetőség is: fel kell zárkóznunk a magasszintű technológiákhoz, és ismereteink bővítésével, nyitott hozzáállással és sok szervezéssel (vállalkozással? :)) a társadalmat is magasabb szintre hozva a fenntartható fejlődés területén kialakítani azokat az új munkahelyeket, amelyekkel egy élhetőbb, gazdagabb és kiegyensúlyozottabb civilizációt termelünk ki a magunk és unokáink számára!
 
    A helyes válasz tehát, amit a Holdutazó is gondol, arra a kérdésre, hogy kell-e nekünk fenntartható fejlődés: igen, kell!
2014.03.18 17:02

Marcovaldo - avagy tudta már ezt a fél világ!

 

    Az embernek néha nem árt felfrissítenie a nyelvtudását, főleg, ha éppen egyéb fontos teendői elől menekül... vagy ha a városba készül, és az egyetlen könyv, ami elfér a retiküljében, történetesen olasz nyelvű...
 
    Italo Calvino természetesen nem okoz csalódást - hogyan is okozhatna csalódást egy barát, aki belőled beszél?! Merthogy ilyen stílusban ír... Marcovaldóról, aki egy nagy olasz iparvárosban munkásemberként él családjával, és miközben a város hangjait hallgatja egy nyári éjjel a nyitott ablakon át, a város szürke falait bámulja nap, mint nap munkába menet, minden lélegzetvétellel visszavágyik a természetbe, a zöld mezőkre, ahol tehenek kószálnak hegynek fel a hajnali fényben, pásztorkutyáktól körülugrálva, békében, jámbor szabadságban... 
    Egy ilyen hajnali kirándulás alkalmával(az egész család kipattant az ágyból és követték a teheneket a legelőre) véletlenül el is hagyja legidősebb fiacskáját - de minek aggódni? A gyerek biztosan beállt a tehenek mögé a sorba, élvezi a friss levegőt, a szabad életet, majd hazajön valamikor! És tényleg! Hazajön.
 
    Egy másik, tavaszi napon elmeséli, hogy főhősének mennyire elege van már az újságokból, a rádióból egyfolytában ömlő rémhírekből, hogy az összes élelmiszer egészségtelen: a sajt műanyagból készült, a vaj faggyúgyertyából, a zöldség-gyümölcsben több rovarirtó van, mint vitamin, és a "friss halat" tavaly halászták Izlandon, és azért van kinyomva a szeme, hogy ne látszódjon rajta, hogy nem friss. El is indul a közeli folyóhoz a horgászbotjával, hogy kis családjának végre ártalmatlan ételt tehessen az asztalra, és meg is találja a tuti helyet, ahol rajta kívül nem járt még senki (legalábbis éppen akkor, amikor ő arra jár, nincs ott más), és a víz is kristálytiszta kék... Hazafelé, halakkal megpakolva megállítja őt egy vadőr, s ekkor derül ki, hogy a tiszta kék víz a folyóparti festékgyár "terméke", a halak pedig mérgezettek - mikor visszaengedi őket a folyóba, már csak egy örülhet elevenen a szabadulásnak!
 
    Utóbbi történeten elcsodálkozom... Italo Calvino az olasz irodalom nagy öregje - mikor íródott ez a könyv? Mikor etették gyógyszerrel a csirkéket, hogy nagyobbra nőjenek, mikor csöpögött az olívaolajas üvegből aranyló olaj helyett desztillált öszvérzsír?!
 
    Magyarországon csak a rendszerváltás után terjedtek el a ipari úton feltuningolt élelmiszerek, mint pl. a margarin - volt is, van is vita róla pro és kontra, hogy egészségesebb-e, mint a vaj... De ami a fő: a rendszerváltás után vált az államigazgatás mostohagyermekévé az élelmiszerellenőrzés, fokozatosan teret adva a multinacionális élelmiszerláncok polcait elárasztó és az utak mentén, a plázákban bohócos mosollyal lepasszolt junk food-nak, azaz "szemét kajának", amin még nem tudott fogást találni az egyelőre gyermekcipőben szárnyait bontogató fogyasztóvédelem.
Magyarországon ezt csak 1990 óta nyomják le a torkunkon - de mióta tud a nyugati ember arról, hogy nem élőlénynek való "takarmányt" adnak elé?
 
    A válasz: Italo Calvino regénye 1963-ban jelent meg először. Tehát Nyugaton már akkor ismert volt, amit mi csak az elmúlt huszonöt évben kellett megtapasztaljunk - mondhatnám azt is, milyen szerencsések vagyunk, de mivel úgy tűnik, sok apró és nagyobb harcot kell megvívnunk még saját magunknak és közösségeinknek ahhoz, hogy a helyzet változzon, ezért nem szeretnék előre inni a medve bőrére.
Ráadásul, azóta kiderült az is, hogy nagyon is igaz a mondás, miszerint "az vagy, amit megeszel", sőt! Még annál is igazabb, mert az elfogyasztott táplálék hosszútávon hat a génjeink szintjén is, sajnos - erre a felismerésre épült az epigenetika tudománya, amiről tegnap hallottam először a rádióban, és mondanom sem kell, hogy bogarat ültettek vele a fülembe, erről még beszélnünk kell!
 
    Addig is, olvassatok Italo Calvinot, mert a Marcovaldo derűt hoz a mindennapokba, ahogy mókás esetlenséggel a városban is mindenütt felfedezni véli a természet titkait! Fedezzétek fel ti is a természetet, a városban is! És addig is egyetek jókat, dacára minden figyelmeztetésnek, mert ahogy jelenlegi "gurum" mondaná, minden ételért hálát kell adni, és élvezni kell az étkezést, mert így leszünk elégedettebbek, gazdagabbak és boldogabbak általa! :)

Candida Girling illusztrációja

/Candida Girling illusztrációja/

 

2014.03.12 11:21

Első bejegyzés

Ma elindítottuk az új blogunkat. Kérjük kövesse figyelemmel, igyekszünk mindig friss információkat közölni. Az üzenetek nyomon követése RSS csatornán keresztül is lehetséges.