Társadalom ápszájküld - avagy a szemét közösségszervező ereje

2014.03.27 08:01

 

    Mázlista vagyok. Épp amikor kétségbe estem, hogy nem is lesz mit írnom a blogba, akkor vetettek az Internet hullámai a Meetup.com oldalára, azon belül is a Green Meetup közösségéhez, akik éppen történetük egyik legjelentősebb találkozóját készültek megtartani, így sikerült szinte az utolsó pillanatban beszörfölnöm magam Tom Szaky és a TerraCycle előadására.
 
    A Green Meetup (zöld találkozók Budapesten) közössége jelenleg közel 500 tagot számlál, Gellai Richárddal az élen - az ő lelkesedése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a meetup-ok már egy éve "szerveződnek", s hogy az elmúlt szombaton több, mint 200 kíváncsi ember gyűlt össze a Prezi-ben (prezi.com), további negyven pedig neten nézte az élő közvetítést!
 
    Egy kis szemét-elmélet... "Szerelmes lettem a szemét koncepcióba" - kezdi Tom Szaky az előadást, és hát már itt katonásan kihúzza magát minden zsebbe gyűrt használt papírzsepi, hogy kéremszépen, itt nem csak úgy szemétről beszélünk, hanem koncepcióról! :) És valóban, a TerraCycle sikereihez nem lett volna elég egy "minden bokorban fellelhető" zöldmániás fiatal fanatizmusa, ehhez szemét-mániás fanatizmus kellett! (a szó jó értelmében, természetesen)
 
    Tehát szemét-elmélet: lényeg, hogy felejtsd el azt a szót, hogy szemét! A természetben nem létezik ez a fogalom, mert a természet mindent hasznosít, a táplálékláncokban, a körforgásban mindennek helye és szerepe van. 
    Csakhogy mi emberek 300-szor több hulladékot termelünk, mint egy majom! 
    Az elmúlt száz évben az emberiség létszáma meghétszereződőtt, a fogyasztói társadalom kialakulásának köszönhetően pedig mind az erőforrások felhasználása, mind a hulladék termelés mennyisége az egekbe szökött - erre az óriási változásra pedig senki nem volt felkészülve! Legfőképpen a természet nem!
 
    A hulladéknak egyelőre csak 5%-át !!! vagyunk képesek feldolgozni valamilyen környezetkímélő formában, 70%-át lerakókban helyezzük el, illetve elégetjük, míg 25% egyenesen az óceánokban landol - ha így folytatjuk, hamarosan egy új kontinenst nevezhetünk majd el a szemétről, de sajnos addig is állatok tömege pusztul el a gyomrában fennakadt műanyag, fém és egyéb vackok miatt.
 
    Pedig mennyivel szebb az, amikor a vajasdobozból virágcserép lesz, az italosdobozból menő táska, a fogkeféből golyóstoll, a büdi pelenkából mezőgazdasági talajjavító szer, az üres chipses zacskókból pedig a kedvenc háziállatunk etetőtálkája...
 
    Mert a szemetet nem csak lerakókban tárolni, vagy elégetni lehet! A szemét ennél sokkal többre hivatott! A szemétnek van anyaga, megjelenése (forma, szín) és felhasználási célja! Amikor Recycling-ről beszélünk, amikor beolvasztjuk pl. a régi műanyag termékeket, hogy egy egész mást hozzunk létre belőle, akkor csak a hulladék anyagát értékeljük, de már ez is jobb megoldás, mint az eddigiek. Amikor kreativitásunk határait ostromolva a nyomtatott áramköri lapból faliórát készítünk, az elhasznált CD lemezekből pedig térelválasztó függönyt, akkor már a hulladék megjelenésének, formájának is adunk egy túlélési lehetőséget - ez az Upcycling, bárki kipróbálhatja otthon is! Amikor pedig egy üres PET-palackot újratöltünk, azzal a szemét kezelés legfenntarthatóbb változatát valósítjuk meg, a Reuse-t, amiben az a szép, hogy nem kell megint a nulláról előállítani egy új palackot, ami ugyebár egy csomó energiánkba és pénzünkbe kerülne. A legtöbb hozzáadott érték (90%) ugyanis ehhez kell: a természetben megtalálható alapanyagokból először előállítani egy ipari alapanyagot - tehát pl. a műanyagot, vagy egy póló alapanyagául szolgáló pamut textíliát. Miért engednénk, hogy ez a sok hozzáadott érték veszendőbe menjen? Ha egyszer lehetőségünk van a Recycle-ra, az Upcycle-ra, és a Reuse-ra is, élnünk kell vele!
 
    Szerencsére a Földön mindenhol egyformán gondolkoznak az emberek - és gondolnánk vagy sem, mára az emberek igenis az újrahasznosítás mellett teszik le a voksukat, és keresik a lehetőségeket, még ha a helyi infrastruktúra, az állam által biztosított rendszerek a szemét kezelésére nem feltétlenül adottak, akkor is! Így történhetett, hogy a Terracycle elérte, hogy míg 2007-ben havonta 1000 üdítősdobozt gyűjtöttek össze az USA-ban az emberek a felhívásukra, addig négy évvel később már naponta több, mint félmilliót! Argentínában, ahol azt gondolhatnánk, hogy messze nem ennyire környezettudatos a lakosság, megismételték ezt a hatalmas sikert, és azóta is, a világ számos országában tapasztalják, hogy az emberek egyre fontosabbnak tartják a szemét megfelelő kezelését. 
    Brazíliában már a rágógumit is gyűjtik, hogy jobb minőségű műanyagot állíthassanak elő a segítségével, Kanadában pedig a cigicsikkeket gyűjtik tonnaszámra a lépten-nyomon kihelyezett speciális kukák segítségével, jövőre pedig már a cigisdobozokba is beépítik a csikkgyűjtőt, mivel sikerült megállapodni erről a dohányipari cégekkel. Igen, nagyon lényeges, hogy a TerraCycle partneri kapcsolatokat épít ki a termelő cégekkel is, hogy azok már a terméktervezés fázisában gondoljanak arra, hogy mi lesz később a termékük hulladékával, illetve minél kevesebb szűz alapanyagot használjanak, helyette inkább gondolkodjanak az alapanyagok újrahasznosításában!
   
    A cél tehát, hogy másképp gondolkozzunk végre a szemétről, mert ez a fogalom, hogy szemét, azelőtt nem is létezett, a szemetet az emberiség találta fel úgy 70 évvel ezelőtt. A természetben nincs szemét - ez a szabály, és ez egy alapvető igazság, amely az emberi valóságnál elsődlegesebb, mivel a természet keretein belül létezhetünk csak mi is!
    A szeméttel foglalkozni muszáj, de a szeméttel foglalkozni lehet érdekes és élvezetes is - ahogy Tom Szaky megmutatta, csak a kreativitásunk szab határt pl. az Upcyclingnak! Csináltál már madáretetőt üdítősflakonból? Vagy ceruzatartót WC gurigából? Annó a suliban esetleg? Ha még nem, akkor itt az ideje kipróbálni!
    Mert milliók próbálják ki az újrahasznosítást valamely formáját nap mint nap, és egyre többen jönnek rá, hogy ez egy szükséges és nem utolsósorban menő dolog, ha jól csináljuk!
 
    Ha nem hiszel nekem, akkor csak nézd meg a TerraCycle Magyarország online galériáját, ahol a főhadiszállásukat díszítő és állandóan megújuló graffitikről is vannak fenn fotók, vagy próbáld ki az online játékukat, a Trash Tycoon-t, ami a Facebookról elérhető!
   Aztán csatlakozz a Green Meetup-hoz is, mert azzal "fenyegetnek", hogy egyre jobb előadásaik és rendezvényeik lesznek - amit most, hogy elmentem erre az utolsóra, el is hiszek!
    Így kell megmozgatni az embereket, így kell közösséget szervezni, így jöhet létre egy magasabb szintű társadalom, vagyis a Társadalom Upcycled! (jó magyar kiejtéssel: ápszájküld)
 

Téma: Társadalom ápszájküld - avagy a szemét közösségszervező ereje

Nincs hozzászólás.

Keresés